Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Tratamentul chirurgical minim invaziv al hipertrofiei de cornete nazale inferioare

Publicat la data de 12-09-2017

Ce sunt cornetele nazale si de ce sunt ele importante?

Ne explica tot ce trebuie sa stim  Dr. Nicolaescu Alexandru, Medic specialist ORL - si in contract CASMB , competenta in LASER ORL , audiologie, chirurgie endoscopica ORL, Clinica Arcul de Triumf Str. Clucerului nr.55 sect.1 Bucuresti  Tel. programari : 031. 101. 30. 01 / 021 99 01

Cornetele nazale sunt 3 perechi de lamele osoase situate la nivelul peretelui lateral al cavitatii nazale, îmbracate de o mucoasa foarte bogata în vase de sânge. Acestea au rolul de a aduce aerul inspirat la temperatura si umiditatea corpului uman.

Ce este hipertrofia de cornete nazale si de ce trebuie tratata?

In anumite situatii patologice, mucoasa cornetelor nazale (in principal cele inferioare) se hipertrofiaza (creste în dimensiuni) generand un efect obstructiv – mai precis ingusteaza fosele nazale si ingreuneaza astfel respiratia – cu consecinte neplacute asupra starii de sanatate a pacientului. Tratamentul acestei hipertrofii este medicamentos – pe baza unor antiinflamatoare sistemice si locale, antihistaminice. In cazurile in care tratamentul medicamentos este ineficient se impune tratamentul chirurgical.

Care sunt optiunile chirurgicale?    

De-a lungul timpului s-au utilizat multiple tehnici chirurgicale de a micsora cornetele nazale, astazi fiind disponibile o multitudine de variante, de la rezectia propriu-zisa cu foarfeca, la cauterizare termica sau electrica, reductie cu radiofrecventa, coblatie, crioaplicatii, LASER cauterizare, rezectie submucoasa, luxare cu lateralizare.

De ce reductie submucoasa cu radio-frecventa?

Aceasta varianta chirurgicala presupune introducerea sub anestezie locala a unui electrod special sub mucoasa cornetului nazal pe care o dorim micsorata, care va realiza o liza (distructie) a tesutului profund, cu consecinte minime asupra sanatatii mucoasei superficiale. Tehnica prezinta o serie de avantaje si anume: elimina riscul de sangerare si astfel nevoia de tampoane nazale hemostatice, elimina necesitatea unei anestezii generale si unei spitalizari prelungite, putand fi efectuata in cabinet, asigura beneficii imediate cu vindecare rapida si efecte de durata, respecta integritatea mucoasei superficiale a cornetelor nazale, cu reactii adverse minime, comparativ cu metodele invazive.

Indicatiile chirurgicale ale reductiei cu radio-frecventa a cornetelor nazale inferioare

·       Obstructie nazala si rinoree asociata hipertrofiei mucoasei cornetelor nazale inferioare

·       Obstructie nazala cu hipertrofia mucoasei cornetelor nazale inferioare asociate unei deviatii minime sau moderate a septului nazal

·       Sindromul apneei obstructive de somn cu rezistenta nazala crescuta si imposibilitatea utilizarii mastii de CPAP

·       Hipertrofia mucoasei cornetelor nazale inferioare, in acelasi timp operator cu septoplastia, rinoplastia sau chirurgia endoscopica rino-sinusala

·       Rinita cronica medicamentoasa – ca masura terapeutica complementara [1]

Contraindicatii

Nu exista contraindicatii absolute, doar relative. Astfel pacientii cu pacemaker cardiac trebuie sa poata dezactiva/opri temporar aparatul pe durata procedurii. Deviatia majora a septului nazal, rinitele alergice si rinitele infectioase reprezinta contraindicatii pentru aceasta procedura.

Beneficii si riscuri – impactul asupra calitatii vietii

Scopul interventiei este deci reducerea volumului cornetelor nazale inferioare pentru a facilita respiratia nazala, cu minim de lezare a suprafetei mucoasei nazale. Astfel odata restabilita respiratia nazala, calitatea vietii se îmbunatateste considerabil, crescand capacitatea de efort si concentrare, randamentul la locul de munca si imbunatatind calitatea somnului.

Riscurile acestei interventii sunt: reactie alergica la solutiile anestezice utilizate, sangerare (risc minim dar totusi existent) de la nivelul locului de punctie, perforarea sau lezarea mucoasei superficiale cu formarea de cruste la acest nivel, reducerea exagerata a volumului cornetelor – cu senzatia ulterioara de nas uscat (empty nose syndrome) si obstructie nazala paradoxala, aparitia unei rinite cronice atrofice.

Ingrijiri si recomandari post-interventie

Postoperator puteti sa va reluati imediat activitatea obisnuita, cu mentiunea ca este de preferat ca primele zile sa evitati efortul fizic excesiv, precum si expunerea la temperaturi ridicate (sauna, baile cu abur), acestea crescand riscul de sangerare.

Ca tratament local, medicul va va prescrie solutii uleioase, cu efect emolient pentru mucoasa nazala, ce trebuie administrate pana la 6-8 saptamani dupa interventie (perioada vindecarii complete).

T. Belachev, S. M Brown and A. L. Hughes,  "http://emedicine.medscape.com/article/1580603-overview#a3," 18 Feb 2016. [Online]. Available: http://emedicine.medscape.com/article/1580603-overview#a3. [Accessed 7 Sept 2017]