Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Colposcopia – o investigatie sigura, noninvaziva si cu multiple beneficii

Publicat la data de 17-12-2014

Colposcopia este o procedura ginecologica noninvaziva prin care medicul ginecolog examineaza in mod direct colul uterin, vaginul si vulva. Se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit colposcop, care este dotat cu o camera video si o sursa de lumina. Colposcopul nu vine in contact direct cu organele genitale.

Imaginea pe care o vede si analizeaza medicul este mult marita, astfel incat diagnosticul poate fi pus cu mai multa precizie. Videocolposcopul permite ca pacienta sa vada in timp real examinarea, iar medicul ii poate explica modificarile pe care le observa. De aceea, mai ales atunci cand nu este nevoie de tratament interventional (biopsie, excizie a leziunilor), ci de o supraveghere in timp, pacienta poate observa direct pe ecran, la examinari succesive, felul in care se obtine ameliorarea afectiunii.

in Centrul Medical Panduri avem  posibilitatea de stocare a imaginilor, pentru a fi vizualizate mai tarziu si urmarite in dinamica. Pacienta primeste la randul ei un DVD cu inregistrarea procedurii. In acest fel, medicul ginecolog care i-a recomadat colposcopia poate analiza la randul sau imaginile, iar daca este cazul, va avea informarea exacta, precisa a locului din care va face biopsia sau excizia.

Medicul dumneavoastra poate solicita colposcopia atunci cand rezultatul testului Babes Papanicolau, al testarii pentru virusul HPV sau examinarea ginecologica o fac necesara. Cu ajutorul colposcopiei pot fi diagnosticate urmatoarele afectiuni:

  1. Leziuni precanceroase  (displaziile sau “ranile” ) la nivelul colului uterin, vaginului si vulvei;
  2. Cancerul de col uterin, la nivel vaginal sau vulvar;
  3. Inflamatii ale colului (cervicite);
  4. Negii genital (Condiloamele genitale)

Utilizarea colposcopiei impreuna cu testul Babes Papanicolau si genotiparea  HPV reprezinta trepiedul care ajuta in diagnostciul precis si corect al unei leziuni de pe colul uterin, vagin sau vulva. In acest fel, se diferentiaza leziunile care trebuie supravegheate in timp sau cele care au nevoie pentru vindecare de un procedeu interventional. Acesta poate fi o biopsie tintita, o bopisie mai larga sau excizia leziunii.

Cu 48 ore inainte de colposcopie sunt interzise:

  • Introducerea de tampoane sau diverse creme, ovule sau geluri
  • Actul sexual
  • Spalaturile vaginale
  • Echografiile trans (endo)vaginale

Colposcopia nu se realizeaza in timpul menstruatiei.

Procedura:

  • Pacienta se aseaza pe masa ginecologica, ca la orice consultatie de rutina;
  • Pentru examinare se utilizeaza un specul de silicon, care permite vizualizarea vaginului si a colului; In clinica noastra folosim specule de silicon, de unica intrebuintare, de dimensiuni variate, adaptate  in functie de varsta pacientei, numarul de nasteri vaginale etc
  • Urmatoarea etapa este pozitionarea colposcopului, astfel incat imaginea obtinuta sa fie clara
  • Se utilizeaza badijonarea cu tampoane sterile, inmuiate in doua solutii, utile in evidentierea afectarii tesuturilor (solutie de acid acetic – incolora  si Lugol - maronie);
  • Se vizualizeaza colul, apoi vaginul si vulva
  • Se indeparteaza cu blandete speculul

Dupa colposcopie, pacienta va observa o mica scurgere maronie sau rosiatica, urmare directa a badijonarii, fara niciun fel de alta semnificatie.

Inerpretarea rezultatului:

Colposcopia se finalizeaza prin redactarea unui rezultat, in care sunt descrise modificarile observate. Pe baza colposcopiei, a rezultatelor testului Babes Papanicolau si a testelor pentru virusul HPV (atunci cand este cazul), medicul care a  efectuat colposcopia poate face recomandarile necesare privind conduita medicala care este potrivita pentru fiecare pacienta in parte.

                                                                        Dr. Corina Grigoriu

                                                                        Medic primar Obstetrica-Ginecologie

                                                                        Sef de lucrari, Doctor in stiinte medicale

In cele doua clinici ale Centrului Medical Panduri exista trei aparate, un videocolposcop Olympus, avand un sistem inovativ pentru focus si zoom, precum si doua videocolposcoape Dr. Camscope.

In cadrul Centrului Medical Panduri, in clinica “Panduri” si in clinica “Arcul de Triumf” se poate realiza colposcopia de catre urmatorii medici: 

  • Dr. Corina Grigoriu;
  • Dr. Dumitrescu Silvia
  • Dr. Stefanescu Andreea
  • Dr. Giuvelea Cristina
  • Dr. Bujor Moraru Mihaela
  • Dr. Albu Simona