Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Testele serologice de detectare a anticorpilor pentru SARS-CoV 2 (COVID-19)

Publicat la data de 06-05-2020

Centrul Medical Panduri  introduce in oferta de analize determinarea anticorpilor pentru SARS-CoV 2 (COVID-19) 

Serologie SARS-CoV 2 IgG, pret 120 lei

Serologie SARS-CoV 2 IgM, pret 120 lei

Acestea sunt teste de screening si detecteaza anticorpii de tip Ig M respectiv Ig G anti COVID-19 prin metoda chemiluminescenta de tip CLIA. Metoda este una superioara testelor rapide, iar determinarea simultana a celor doua tipuri de anticorpi, aduce informatii suplimentare.

Testarea RT-PCR ramâne „gold standard” pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS Cov2 (COVID-19) întrucât are un grad foarte înalt de precizie si detecteaza infectia în cel mai scurt timp de la expunere. Testele serologice pentru anticorpi pot fi folosite ca metoda complementara testarii RT PCR. Acestea au o precizie si o acuratete rezonabila si pot fi folosite cu succes pentru supravegherea epidemiologica prin testarea serologica a cadrelor medicale. Pot fi extinse catre populatii mari, mai ales izolate, pentru evaluarea raspunsului imun ca urmare a infectiei naturale inaparenta sau aparenta clinic si în corelatie cu RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului final.

Efectuarea testelor serologice pentru detectia anticorpilor anti COVID-19 IgM si IgG ajuta la diagnosticarea pacientilor simptomatici, asociate testelor de biologie moleculara, dar si la diagnosticarea celor asimptomatici pentru care reprezinta singura modalitate de diagnostic al trecerii prin infectie.

Prin depistarea pacientilor asimptomatici se pot lua masuri epidemiologice imediate. Nu toti pacientii dezvolta un raspuns imun cuantificabil, de aceea este importanta depistarea anticorpilor pentru evaluarea reactiei pacientului la un nou contact cu virusul (important mai ales pentru pacientii cu alte boli cronice). Analiza anticorpilor este necesara in orice boala infectioasa pentru a avea o imagine a raspunsului organismului afectat. Fiind o boala infectioasa noua care abia acum incepe sa fie studiata, din nefericire nu exista suficiente date clinice si de laborator pentru a putea evalua in profunzime raspunsul imun. Lumea medicala continua eforturile pentru a descoperi cat mai multe date ce pot fi utile pacientilor si medicilor pentru prevenirea si tratarea  infectiei.

Se recomanda ca interpretarea rezultatului sa se realizeze de catre medic, in contextul clinic si epidemiologic al fiecarui pacient si sub rezerva informatiilor inca incomplete privind raspunsul serologic al organismului uman la infectia cu noul coronavirus.

Dr. Becleaunu Mirel

Medic primar Medicina de Laborator

Laboratorul Central, Centrul Medical Panduri