Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Cum sa facem fata frigului odata cu trecerea anilor?

Publicat la data de 14-12-2015

Cum sa facem fata friguluiodata cu inaintarea in varsta?

Odata cu inaintarea in varsta apar deficiente la diverse niveluri ale sistemului de termoreglare. Deteriorarea sistemului de termoreglare face ca odata cu trecerea anilor sa fim mai vulnerabili la temperaturile exterioare scazute. In conditii de frig, varstnicii raspund cu mecanismele termoreglatoare atunci cand temperatura corpului lor este mult mai scazuta decat la adultii mai tineri. De asemenea, acestia au o reactie intarziata de aparitie a raspunsului favorabil la interventiile de incalzire si restabilire a temperaturii normale.

Temperatura corpului

Temperatura centrala (temperatura de la nivelul organelor centrale ale corpului) normala (normotermia) este de 37 grade Celsius, in conditii normale. Masurarea cu cea mai mare acuratete se realizeaza intrarectal, considerandu-se a reflecta cel mai bine temperatura centrala. Cateva studii sugereaza ca temperatura bazala (temperatura masurata in conditii de repaus, imediat dupa trezire) descreste cu inaintarea in varsta.

Raspunsul organismului la frig

Rapunsul fiziologic la frig implica scaderea pierderii de caldura si cresterea producerii de caldura. Prima se realizeaza prin cresterea izolarii tegumentare (in mod principal prin vasoconstrictie), in timp ce ultima implica termogeneza cu tremor si fara tremor. Cu varsta apare o scadere progresiva in abilitatea de a percepe frigul.

Ce se intampla odata cu inaintarea in varsta?

Cu varsta apare atenuarea raspunsului vasoconstrictor in timpul expunerii la frig, cu cresterea pierderii de caldura. Aceasta pierdere de caldura este accentuata de pierderea de masa musculara odata cu inaintarea in varsta. Din acelasi motiv scade si producerea de caldura.

Temperatura mediului ambiant este foarte importanta la varste mai inaintate

Mediul ambiant cu temperatura scazuta poate dauna varstnicilor. OMS recomanda o temperatura ambianta interioara de minimum 18 grade Celsius si o temperatura cu 2-3 grade mai mare in cazul varstnicilor sedentari. Sub temperatura de 16 grade Celsius rezistenta organismului la infectii respiratorii poate diminua. La temperatura de sub 12 grade Celsius, apare scade scaderea temperaturii la nivelul extremitatilor si o usoara scadere a temperaturii centrale, ceea ce poate determina o crestere pe termen scurt a tensiunii arteriale. Cresterea tensiunii arteriale si a vascozitatii sanguine in timpul expunerii la frig moderat poate fi un factor cauzal important in cresterea morbiditatii si mortalitatii prin AVC si boli coronariene din timpul iernii.

Care sunt situatiile care pot scadea temperatura corpului?

  • Expunere prelungita la temperatura scazuta sau haine neadecvate

  • Efort fizic excesiv in mediu cu temperatura scazuta, dar si lipsa de miscare

  • Hidratare neadecvata, alimentatie neadecvata (infometare), consum de bauturi alcoolice

  • Unele medicamente pot influenta adaptarea corpului la frig si necesita precautii:

  1. Prin modificarea perceptiei asupra temperaturii, reactivitatea persoanei si termogeneza: benzodiazepine, neuroleptice, barbiturice
  2. Prin actiune asupra vaselor sanguine: vasodilatatoarele
  • Anumite boli pot determina scaderea temperaturii corpului: diabet zaharat, insuficienta hepatica, insuficienta renala, sepsis-ul si infectii severe, hipotiroidia, boala Addison, hipopituitarismul.

Vremea rece poate determina cresterea riscului de AVC la varstnici.

Temperaturile scazute din timpul iernii determina cresterea tensiunii arteriale la varstnici, precum si a vascozitatii sanguine.  Consecintele cresterii TA includ cresterea riscului de AVC, de sindrom coronarian acut sau de insuficienta renala.

Persoanele cu afectiuni cardiace si respiratorii pot avea o inrautatire a simptomatologiei in perioadele reci.

Alte afectiuni care pot avea o exacerbare a simptomatologiei in timpul perioadelor reci sunt: alergiile, astmul bronsic, sinuzitele, migrenele, afectiunile osteoarticulare.

Care sunt modalitatile de a imbunatati reactia organismului la frig:

  1. Imbracaminte si incaltaminte adecvata, atat in interior cat si in exterior;
  2. Temperatura la interior de minimum 18 grade, plus 2-3 grade la varstnicii sedentari;
  3. Alimentatie bogata nutritiv, cu aport de legume si fructe; se vor utiliza legume pentru a carei digestie se produce caldura: morcovi, cartofi, varza, napi, dar si ardei iute (la persoanele fara contraindicatii); ceaiurile si mancarurile calde pot produce o incalzire temporara, benefica; Suplimentare cu vitamine si minerale, in cazul varstnicilor cu tulburari de aport alimentar;
  4. Hidratare 1,5 l/24 ore;
  5. Evitarea consumului de bauturi alcoolice;
  6. Limitarea expunerii la frig la maximum 2 ore;
  7. Evitarea sedentarismului; plimbari usoare, de maximum 1-2 ore;
  8. Evitarea efortului fizic intens sau prelungit;

Dr. Gabriela Cirstescu

Medic specialist Geriatrie

Centrul Medical Panduri