Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Ce trebuie sa stim despre Lupus ?

Publicat la data de 23-05-2017

Ce trebuie sa stim despre Lupusul Eritematos Sistemic ?

Dr. Iorgoveanu Vasilia, Medic Specialist Reumatologie, Competenta Ecografie aparat locomotor, in Clinica Arcul de Triumf

Lupusul apare de 10 ori mai frecvent la femei decat barbati.

Tratamentul depinde de organele afectate.

Cele mai seriose afectari sunt cele renale si la nivelul creierului.

Pacientii care sufera de lupus pot avea o viata activa normala sub un control adecvat.

Expunerea la soare determina activarea bolii.

Planuiti cu atentie sarcina; activarea bolii in cursul sarcinii poate dauna fatului.

Care este cauza?

Un sistem imun sanatos protejeaza organismul de germeni externi si cancer.

Cu lupus, sistemul imun ataca propriile celule (“self”) intr-un proces numit autoimunitate sau pierderea tolerantei la apararea celulelor proprii. Un asemenea atac activeaza sistemul imun sa lupte. Aceasta va duce la o inflamatie sistemica.

Nu se cunoaste exact cauza, dar sunt factori predispozanti precum terenul genetic, expunerea la raze ultraviolete si anumite caracteristici ale organelor. De exemplu, pacientii cu lupus au un sistem incomplet de eliminare si curatare a celulelor care nu mai sunt necesare, persistenta lor in organism va duce la un raspuns imun anormal.

Cel mai frecvent apare la femei tinere la varsta fertila.

Cum se diagnosticheaza?

Diagnosticul e unul dificil, fiind o afectiune complexa. Expertii in boli autoimune, precum reumatologii pot determina daca un pacient are aceasta afectiune si ce optiuni de tratament sunt.

Simptomele sunt mai putin specifice. Acestea includ: febra, oboseala, scaderea in greutate, cheaguri de sange (tromboflebita, pierderi de sarcina), caderea parului. Deasemenea, pot aparea dureri articulare, dureri abdominale, respiratie greoaie, acumulare de lichid in jurul inimii, plamani si o circulatie deificitara la nivelul degetelor ( sindromul Raynaud).

Daca medicul suspecteaza aceasta boala pe baza simptomelor, se vor efectua o serie de analize de sange. Cel mai important test de screening e ANA (anticorpi antinucleari). Daca acest test e negativ, este putin probabil sa aveti lupus. Daca este pozitiv, ati putea avea lupus, insa sunt necesare teste suplimentare. Acestea pot include anticorpi specifici pentru diagnostic precum Anticorpi anti-ADNdc si anti-Sm.

Prezenta anticorpilor antifosfolipidici ridica semnale pentru posibile complicatii, precum avortul spontan sau cheaguri de sange. Medicii ar putea analiza si nivelul complementului seric (proteina din sistemul imun) pentru a urmari evolutia bolii.

Cum se trateaza?

Lupusul  e o boala cronica. Obiectivul tratamentului este de a induce remisiunea. Tratamentul depinde de tipul simptomelor si gravitatea lor. Fiecare medicament are riscuri si beneficii. Cele mai multe medicamente au ca scop scaderea raspunsului imunologic, de aceea e necesara o colaborare stransa cu medicul curant.

Calitatea vietii

Patientii cu lupus pot avea o viata normala. Exista terapii noi care prelungesc viata pacientilor. Cateva sfaturi ar fi:

     Stabiliti o legatura stansa cu medicul curant. Cautati sprijin in prieteni si familie pentru suport si sustinere.

     Informati-va asupra bolii, asupra terapiei si a rezultatelor asteptate.

     Fiti activ! Exercitiile fizice mentin articulatiile flexibile si pot preveni accidentele vasculare si infarctul miocardic. Efectuati exercitii moderate!

     Evitati expunerea la soare! In zilele insorite purtati palarii, haine cu maneca lunga, crema cu fotoprotectie foarte inalta.

     Daca va doriti un copil, planificati atent sarcina. Cereti sfatul medicului curant si pastrati legatura pe parcursul sarcinii pentru a evita administrarea de medicamente care pot dauna fatului sau activarea bolii.

Dr. Iorgoveanu Vasilia, Medic Specialist Reumatologie, ofera consultatii si efectueaza ecografii aparat locomotor in Clinica Arcul de Triumf.

Puteti efectua programari  in Clinica Arcul de Triumf , Adresa : Str. Clucerului nr.55 sect.1 Bucuresti la Tel. programari : 031. 101. 30. 01 / 021 99 01