Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Scaderea masei si a fortei musculare pot fi prevenite. Ce este Sarcopenia?

Publicat la data de 15-06-2021

Scaderea masei si a fortei musculare pot fi preveniteCe este Sarcopenia?

Sarcopenia este frecventa la adulti si varstnici, dar inceputul dezvoltarii poate fi de la varste mai tinere. Sarcopenia este o afectiune generalizata si progresiva a musculaturii scheletale, care creste probabilitatea de aparitie a unor evenimente adverse precum: caderile, fracturile, dizabilitatea fizica si mortalitatea. Elementul cheie al acestei definitii este forta musculara, fiind recunoscuta valoarea sa prognostica. Definitia adoptata in 2018 (de catre EWGSOP - European Working Group on Sarcopenia in Older People) utilizeaza forta de strangere redusa ca parametru primar al Sarcopeniei; forta musculara reprezinta masura cea mai sigura a functionalitatii musculare.

Criteriile pentru diagnosticarea Sarcopeniei sunt:

  1. Forta de strangere scazuta
  2. Scadere cantitativa si calitativa a musculaturii
  3. Performanta fizica redusa

Definitia operationala a Sarcopeniei:

  • Sarcopenie probabila – prezenta criteriului 1
  • Sarcopenie confirmata – prezenta criterii 1 si 2
  • Sarcopenie severa – prezenta criterii 1, 2 si 3

Algoritmul de depistare si diagnosticare a Sarcopeniei include mai multe etape, prima dintre ele fiind parcugerea unui chestionar (SARC-F), ale carui rezultate poate ridica suspiciunea unei sarcopenii.

Exista mai multe metode de masurare a parametrilor Sarcopeniei, noi teste si instrumente de masurare si sunt cautati biomarkeri specifici, dar un parametru simplu de masurat si putin costisitor este forta de strangere.

Masurarea fortei de strangere se realizeaza cu un dinamometru manual, para de silicon a acestui dinamometru este stransa in fiecare mana, iar acesta masoara in kilograme forta de strangere. Forta de strangere a mainii se coreleaza moderat cu forta din alte compartimente musculare si de aceea poate fi folosita pentru aprecierea fortei musculare in general. Masurarea fortei de strangere este recomandata a fi folosita de rutina in cabinetele medicale. Deosebit de importanta este definirea intervalelor de normalitate si mai ales a celor de anormalitate. Recomandarea actuala EWGSOP2 este de a considera ca forta de strangere scazuta la barbati atunci cand valoarea este sub 27 Kg, iar la femei cand valoarea este sub 16 Kg.

Un alt instrument simplu de realizat in cabinet este Testul ridicarii de pe scaun, care poate fi considerat ca fiind reprezentativ pentru forta musculaturii membrelor inferioare. Acest test implica masurarea timpului in care un pacient se ridica de 5 ori de pe scaun din pozitia sezand. Semnificativ pentru diagnosticarea Sarcopeniei este un timp de mai mult de 15 secunde pentru cele 5 ridicari de pe scaun.

Pentru evaluarea cantitativa si calitativa a musculaturii (confirmarea Sarcopeniei) pot fi utilizate mai multe tipuri de investigatii, mai rar utilizate in Romania pentru acest tip de afectiune (RMN, CT, DXA sau bioimpedanta, etc). Ecografia musculara poate fi utilizata la nivelul cabinetului medical, atat pentru evaluarea cantitativa (grosime, lungime fascicule, etc), cat si calitativa (ecogenitatea).

Evaluarea performantei fizice poate fi realizata prin mai multe metode:

  • masurarea vitezei de mers (sub 0,8 m/s in Sarcopenie)
  • testul “Ridica-te si mergi” (egal sau depaseste 20 s in Sarcopenie)
  • testul mersului 400 m (nu se poate realiza sau dureaza mai mult de 6 minute in Sarcopenie)

Evolutia Sarcopeniei

Masa si forta musculara variaza de-a lungul vietii, cu crestere pana in perioada de adult tanar (pana la 40 ani), cand ating nivelul maxim, dupa care sufera o scadere odata cu inaintarea in varsta. Dupa varsta de 50 ani pierderea de musculatura la nivelul membrelor inferioare este de 1 - 2%/an, iar pierderea de forta musculara este de 1,5 – 5%/an.  Interventiile precum cele legate de nutritie si exercitiile fizice par sa incetineasca aceste procese. Deoarece musculatura este imprtanta pentru starea de bine general este esentiala mentinerea acesteia intr-o stare optima.

Tintele pentru prevenirea sau intarzierea instalarii sarcopeniei sunt: maximizarea masei musculare in copilarie si tinerete, mentinerea acesteia la varsta adultului matur si minimizarea pierderilor la varste inaintate. 

Ce masuri pot fi luate?

In primul rand este necesara identificarea cat mai timpurie utilizand instrumente de screening (chestionare, formule validate).

Preventia primara

  • Exercitii fizice
  • Dieta proteica adecvata

Preventia secundara

  • Exercitii fizice de rezistenta
  • Dieta proteica adecvata
  • In cazul unei diete cu continut proteic scazut: preparate imbogatite cu aminoacizi esentiali
  • In caz de hipogonadism la barbati: testosteron
  • In cazul valorilor scazute de 25 (OH) vitamina D: suplimentare cu vitamina D
  • In cazul caderilor: instruire si recomandari conform protocoalelor

Preventia tertiara

  • Terapie fizica si ocupationala
  • Dieta proteica adecvata
  • Tratarea optima a diverselor patologii asociate
  • Excluderea casexiei (Proteina C reactiva crescuta si Proteine totale scazute)
  • Excluderea malnutritiei protein calorice (anorexia sau malabsorbtia)

In cadrul Clinicii Arcul de Triumf, in cabinetul de Geriatrie, puteti beneficia (gratuit, cu bilet de trimitere) de o evaluare a statusului functional si muscular (masurarea fortei musculare cu dinamometrul), screening tulburari cognitive (de memorie), precum si de suportul laboratorului de analize si a altor specialitati din cadrul clinicii si veti primi recomandari potrivite pentru optimizarea starii dumneavoastra’

Dr Gabriela Cirstescu, medic primar Geriatrie

Clinica Arcul de Triumf, Centrul Medical Panduri

 

Bibliografie

  1. Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis Published by Oxford University Press on behalf of the British Geriatrics Society
  2. Treatment of sarcopenia: the road to the future, John E. Morley, Division of Geriatric Medicine, Saint Louis University School of Medicine, St. Louis, USA