Beneficiile dietei bogate in fibre
Publicat la data de 15-03-2022
Beneficiile dietei bogate in fibre
Un studiu efectuat in Japonia, care a urmarit timp de 20 ani dieta unui grup de 3700 adulti sanatosi a descoperit ca participantii care au consumat cele mai mari cantitati de fibre au avut cu aproximativ 25% mai mic riscul de a dezvolta o tulburare neurocognitiva severa mai tarziu in viata.
Concluzia studiului a fost aceea ca dieta bogata in fibre, in special solubile, este invers asociata cu riscul de tulburare neurocognitiva severa. Acest studiu aduce in prim plan rolul factorilor de dieta in preventia tulburarilor neurocognitive.
Mecanismele prin care dieta bogata in fibre a avut influenta observata nu sunt complet cunoscute, dar pot interveni interactiunile care au loc intre intestin si creier. Conceptul de interactiune intestin-creier a capatat in ultimul timp importanta crescanda, cunoscandu-se faptul ca exista o relatie bidirectionala, iar microbiomul intestinal poate influenta neuroplasticitatea si functiile cognitive.
Fibrele vegetale, in special cele solubile, regleaza compozitia bacteriana din intestin, care poate influenta neuroinflamatia, cu rol in initierea tulburarilor neurocognitive. Un alt rol al fibrelor din dieta este acela ca influenteaza alti factori de risc pentru tulburarile neurocognitive, precum greutatea, tensiunea arteriala, nivelul de lipide si glucoza in sange.
Daca nu ati dat importanta pana acum continutului de fibre din dieta dumneavoastra este timpul sa includeti la fiecare masa sau gustare legume si fructe bogate in fibre, mai ales solubile, precum: diversele tipuri de fasole, linte, morcovi, ovaz, brocoli, mere, pere, caise, diverse tipuri de seminte si multe altele.
Dr. Gabriela Cirstescu,
Medic geriatru