Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Suplimetarea cu micronutrienti ar putea preveni sau imbunatati evolutia insuficientei cardiace

Publicat la data de 25-02-2022

Medicina a progresat enorm in ultimul secol, iar cantitatea de informatii noi care apar in fiecare minut creste exponential. Medicamentele descoperite au vindecat, ameliorat si prelungit viata oamenilor. Pe langa acestea sunt cercetate si alte interventii care sa contribuie la cresterea calitatii vietii pacientilor.

Analiza unor studii clinice sugereaza ca suplimentarea cu micronutrienti ar putea imbunatati functia miocardului la pacientii cu insuficienta cardiaca, actionand prin imbunatatirea functionarii mitocondriilor. Mitocondriile sunt precum niste centrale care produc energia (ATP) necesara tuturor proceselor din corpul uman folosind macronutrienti si oxigen. Suplimentarea cu micronutrienti ar fi utila alaturi de medicamente si de masuri de profilaxie secundara, pentru imbunatatirea tratamentului si a calitatii vietii pacientilor cu insuficienta cardiaca, dar sunt necesare studii mai ample.

Deoarece terapiile actuale inca nu au reusit sa inlature povara bolii sunt cautate noi metode de tratament, dar mai ales de preventie a bolii.

Micronutrientii care ar putea avea un beneficiu la pacientii cu insuficienta cardiaca sunt: Coenzima Q10, Seleniul, Zincul, Cuprul, Fierul, vitamina D.

Se cunoaste ca nivelurile scazute in sange ale acestor micronutrienti au fost asociate cu evolutie nefavorabila a insuficientei cardiace. Se pare ca aproximativ 50% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca au deficiente intr-unul sau mai multi dintre micronutrienti datorita tulburarilor de absorbtie intestinala si a celor de diureza.

Dovezile stiintifice actuale pledeaza pentru aportul de nutrienti predominant din alimente, de aceea recomandarea cercetatorilor ar fi ca suplimentarea cu micronutrienti sa se realizeze in combinatie cu o dieta echilibrata sau individualizata.

Dr. Gabriela Cirstescu

Medic primar Geriatrie, Medicina de familie